WordPress & Webbhotell

Dela

Vill man ha WordPress till sitt webbhotell så måste man först och främst kolla upp om det ens är möjligt. Det vanligaste är att köra WordPress på Linux server, en del webbhotell har inte ens detta som ett alternativ för dig som kund. En del ha endast valt att köra med Windows server, eller så erbjuder de båda valen. Så därför är det viktigt att kolla upp detta innan man väljer webbhotell!

De webbhotellen som använder sig av Linux server eller ännu bättre CloudLinux kör oftast med cPanel som kontrollpanel vilket är oerhört bra! För i systemet så finns det (oftast) ett samlat program som heter Fantastico. Detta programmet har en massa bra applikationer som gör det möjligt för vem som helst att installera exempelvis WordPress, nästan helt automatiskt. Vill man ha andra välkända program på sitt webbhotell så finns det även detta. Om jag inte minns fel så kan man välja på omkring 50+ program. Allt från enkla CMS till mer avancerade e-butiker. Man behöver inte vara kunnig det minsta för att installera WordPress. Det enda man behöver ställa in är i vilken katalog man vill ha WordPress installerat samt användarnamn och lösenord. Resten sköts automatiskt av Fantastico! Visst är det fantastiskt?

Uppdatera WordPress

WordPress är ett mycket bra verktyg. Det finns mycket man kan använda det till, inte bara för att driva en blogg eller hemsida. Om du planerar att använda detta underbara CMS verktyg eller om du redan gör det idag så vill jag påminna dig om att uppdatera mjukvaran kontinuerligt när det kommer ut nyare versioner av det. Det finns allt för många ”buggar” eller ”ingångar” som gör WordPress öppet för möjliga hack-attacker. Just därför är det oerhört viktigt att hålla mjukvaran up to date! Du kan uppdatera genom Fantastico eller direkt inne  i administrations avdelningen.

Jag säger inte detta för att jag läst det någon stans, jag säger det av egen erfarenhet! Jag har blivit utsatt för detta mer gånger än vad jag kan komma ihåg. Men som tur är så har webbhotellet jag använder back-upper på mina webbplatser som räddat mig. Det är ett annat tips från mig, att använda ett webbhotell som ständigt tar kopior av ditt innehåll så att det går att rädda om något sånt här skulle inträffa. Tänk själv om du jobbat med en blogg eller hemsida i flera dagar och plötsligt så blir din sida hackad. Tänk då om allt ditt innehåll skulle försvinna och vara omöjligt att återskapa? Inte så kul va?

Extra säkerhet

Då WordPress är ett Open source program så finns möjligheten för andra att själva trixa med programvaran. Detta gör att ännu en väg öppnas upp för möjliga hackare! Något som alla använder är plugins. Det är miniprogram som man enkelt lägger till som extra program i WordPress. Dessa plugin kan vara dåligt utformade så att en möjlig ingång redan är öppen för hackare som vill förstöra. Men det finns även plugins som kan skydda dig mot attacker. Dessa rekommenderar jag alla att ladda ner och använda på sin sida.

Plugin att installera

  • WordPress Firewall 2 – Skyddar mot de främsta virus attackerna.
  • File Monitor Plus – Håller koll på om dina filer ändras utan att du själv gjort det.
  • WP Security Scan – Scannar allt, inklusive plugins du har installerat. Detta letar upp om du har någon säkerhetsrisk.

Denna artikeln riktar sig till nybörjare på Internet som söker ett bra webbhotell med enkel installation av WordPress samt annan hjälp. Som ett tillägg så hittar man information om säkerheten inom WordPress som kan vara bra att veta om. Jag hoppas att detta har hjälp dig lite och önska dig lycka till med allt rörande din webbutveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *